04 July 2008

Relacioni: Njeri - TV

Toni Milaqi "Relationship: Man and TV" (acrylic on canvas, 120x90 cm, 2002)

Ndikimi -ne jeten tone- i mediave dhe kryesisht i atyre elektronike eshte teper i madh. Teresisht i drejtperdrejte, deri ne ate mase sa mund te formoje jo vetem opinione, por edhe mentalitete te tere njerezore. Perballe morise se informacioneve -ne shumicen e rasteve siperfaqesore- por edhe te imazheve marramendese, spektatori eshte kembe e krye i pambrojtur, i paafte te kunderveproje dhe jo rralle here viktimezohet. Ushqimi i pertypur, propagandat e cdo tipi, hyjnizimi i star system dhe i tregjeve globale, si edhe praktikat kryesisht argetuese, jane ato qe mbizoterojne ne kunderfavor te dijes se vertete dhe te levrimit te problematikave esenciale njerezore.

Ne kohen kur lufterat moderne zhvillohen nepermjet CNN dhe fate kombesh e popujsh varen nga interpretimi i njerit apo tjetrit kanal televiziv, pushteti i mediave elektronike ne jeten tone eshte padyshim absolut. Dhe individi fatkeqesisht i roberuar kembe e koke prej ketyre faktoresh te gjithpushtetshem social-politik...