01 July 2008

Portreti

Toni Milaqi "In trouble" (acrylic on canvas, 120x90 cm, 2006)

Levrimi i portretit si gjini gjithnje ka qene nje preokupim i vazhdueshem artistik per mua, per vete faktin se portreti eshte nje nga menyrat me te drejtperdrejta per kerkim, zhbirim dhe analize te gjithesise njerezore. Portreti nuk eshte dokumentimi formal i muskujve te fytyres, nuk eshte analiza siperfaqesore e realitetit, nuk ka te beje vetem me pershkrimin e raporteve matematike dhe analogjive strukturale te personazhit te trajtuar.

Portreti mbi te gjitha eshte te fokusuarit e shpirtit dhe te trurit njerezor . Eshte nje zhytje ne thellesite e pandricuara te brendise tone.

Portreti nuk eshte prezantimi dhe ngjizja ne nje veper arti e subjektit mbi te cilin punojme. Eshte menyra se si e shohim dhe e perftojme ne personazhin e trajtuar. Nuk mund te shkeputesh dot prej subjektivitetit tend njerezor. Ne nje veper arti nuk pershkruajme boten, porse menyren se si e perceptojme ne ate, permes individualitetit tone artistik dhe kendveshtrimit tone personal.

Nje rendesi po kaq te madhe -dhe paresore- ne punen time, ka edhe ekzistenca e cdo elementi organik apo esencial te sfondit ne hapesirat qe i perqarken portretit. Per mendimin tim te gjitha keto elemente perberese te piktures, jane po kaq te rendesishme sa edhe personazhi kryesor ne mbarevajtjen e ekuilibreve estetike, konceptuale, teknike te vepres. Dhe hulumtimi i tyre nuk luan rol me te vogel ne zberthimin e psikollogjise se karakterit, nga c'mund te luaje vezhgimi, apo analiza e syrit te njeriut.

Piktura me titull "In trouble" e vitit 2006 eshte pikerisht nje shembull konkret i konceptit tim mbi portretin ...