23 May 2008

Le të Pijmë !

Toni Milaqi "Bacchanal" (acrylic on canvas, 120x90 cm, 2008)

ERGO BIBAMUS

Këtu jemi mbledhur për qejf e gëzim,
Vëllezër, pra, Ergo bibamus !
Çdo gojë po hesht, çdo gotë tingëllin,
Pa rrokuni! Ergo bibamus !

E vjetër kjo fjalë e plot mencuri;
Ia vlen për fillim, vazhdim e gosti.
Shpërthen një kumbim nga ky vend tani,
Një e madhërishme, Bibamus !

E pashë miken time, më pa dhe ajo,
Mendova pra: Ergo bibamus !
Bri meje më rri, po shpejt fryn nga do,
Rënkoj dhe mendoj : Bibamus !
Dhe kur puthje e saj ndër zemra zgjon mall,
Dhe kur brengë e hidhur nën dhe ment iu kall,
Gëzohuni : Ergo bibamus !

Ky fat larg nga shokët më shtyn s'di për ku,
Pra ejani! Ergo bibamus !
Po ndahem e trastën mbështes pak mbi gju,
Dy heras pra : Ergo bibamus !
Koprraci ta fsheh në xhep çdo para,
Gazmori gazmorin huan, or vëlla!
Vëllezër, pra : Ergo bibamus !

Ç'të themi, mor shokë, më tepër për sot,
Do thoja veç : Ergo bibamus !
Kjo ditë s'i ngjet një tjetre, miq, dot,
Prandaj dhe nje herë : Bibamus !
Në ndjeni veç gaz, e hapur po rri
Kjo derë, dhe qielli shëndrit plot freski,
Na ndrit një fytyrë krejt gaz, dashuri
Ne pijmë e këndojme : Bibamus !


Johann Wolfgang von Goethe
(Përktheu : P. Jorgoni)

Tiziano Vecellio "The Bacchanal of the Andrians" (oil on canvas, 175x193 cm, 1523-26)