21 June 2008

Autoportretet e Rembrandit

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 22.5 x 18.6 cm, 1628)

Adhurimi - eshte nje term, i cili nuk e di nese pershkruan me se miri ato c'ka ndjej per Artin e Rembrandt-it. Per te analizuar vepren e tij mjafton te hedhim nje sy ne serite e autoportreteve aq brilante qe na ka lene si trashegimi.
Virtuoz, por edhe shperberes i teknikes.
I praruar ne drite, por edhe i fundosur perjetesisht ne erresire.
Nje Zot qiejsh, por edhe nje endacak pa atdhe.
Aristokrat, por edhe fshatar njekohesisht.
Enderrimtar, sa edhe i pashprese.
Fitimtar, sa edhe i humbur.
Gjithe energji, por edhe i paralizuar.
Me vrap-rrembimin e nje optimisti, por edhe me plogeshtine akute te nje te pezmatosuri.
Hulumtimet e tij mbi ciklet e autoportretit, nuk jane thjesht portrete te vetvetes. Jane portretet e shoqerise njerezore, te ciklit jetik njerezor, te njohjes se brendise sone, te kufijve, te endrrave dhe dhimbjeve tona.
"Njih vetveten; kerko te verteten mbi boten ne vetvete." -Sokrati
Rembrandt-i na tregoi ngjyrat e endrrave djaloshare, te nevojave, te deshirave. Njohu falsitetin dhe jeten boshe te qarqeve aristokratike se kohes se tij, si edhe mekanizmat e ndryshme shoqerore, te cilat marrin jete prej parase. Njohu dhimbjen me vdekjen gruas se tij , te femijeve, te te afermve, a thua se dikush lart ne qiell donte te provonte sa vuajtje dhe brenga mund te duroje shpirti njerezor.
Rembrandt-i na pershkroi nepermjet udhetimit te tij ne jete, se bukuria dhe lumturia gjenden tek njeriu, tek dashuria, tek drita qe perkedhel njerezit e tu te dashur dhe boten perreth, se thesaret gjenden thelle brenda nesh dhe aspak tek shkelqimet genjeshtare te parase dhe tek komercialiteti i vlerave. Se dashuria eshte jete, qe nuk mund te blihet me asnje cmim, dhe kur e humbet, syte thahen , lekura vyshket, e zemra pushon se rrahuri perjetesisht.
Adhurim per kete figure titane, per kete analist kaq unikal, per kete piktor gjenial, per kete artist kaq brilant, per kete atdhe dijeje, per hollandezin me shpirt femije dhe mencurine e mijevjecareve te tere, adhurim per vepren tende miku im Rembrandt Harmenszoon van Rijn !


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 15.5 x 12.7 cm, 1629)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 37.9 x 28.9 cm, 1629)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 89.5 x 73.5 cm, 1629)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 1632)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 15 x 12.2 cm, 1630)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas,64.4 x 47.6 cm, 1632)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on wood, 70.4x 54 cm, 1633)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 58.3 x 47.4 cm, 1634)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 71x55 cm, 1634)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 80.5 x 66 cm, 1634)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 92.3 x 76.4 cm, 1640)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 133.7 cm x 103.8 cm, 1658)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 52.7 x 42.7 cm, 1659)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 84.4 x 66 cm, 1659)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 80.3 x 67.3 cm, 1660)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 93.2 x 79.1 cm, 1661)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 114.3 x 94 cm, 1665-1669)

Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 82.5 × 65 cm, 1669)


Rembrandt Harmenszoon van Rijn "Self Portrait" (oil on canvas, 63.5 x 57.8 cm, 1969)