31 July 2008

Filozofia e te Mosbesuarit ne Filozofi

Toni Milaqi "Man in company of three women" (acrylic on paper, 85x65 cm, 2000)

Ajo c'ka ben cdo veper arti unikale dhe te paperseritshme eshte besnikeria e artistit ndaj pabesise se tij konceptive, estetike, emocionale dhe meditative pergjate aktit te krijimit. E thene ndryshe: "Filozofia kreative ne te cilen duhet te besoj nje artist, eshte te mosbesuarit ne asnje lloj filozofie apo maniere udheheqese" . Te qenit i lire (per aq sa mundesh t'i pervidhesh pervojave te tua jetesore, por edhe artistike). Te qenit sa me subjektiv, perkundrejt objektivitetit me te cilin ti vete sheh subjektivitetit tend. Perpjepja per te harruar, per te hedhur poshte barrat e se shkuares dhe per te udhetuar permes aventurash dhe destinacionesh te reja.

Ne kete sens ka mjaft vepra -ne krijimtarine time- te cilat mbajne pikerisht gjurmet e momenteve dhe problematikave qe me shqetesonin ne kohen kur u krijuan dhe qe jane te rendesishme -per mua- per vete faktin se jane copeza te mendesive apo ndjesive te mia te cilat nuk ekzistojne me ne "fjalorin" tim aktual artistik.

Puna "Man in company of three women" -nje pikture teper e dashur e vitit 2000- eshte nje shembull konkret i atyre sa kam ndjere, kam gozhduar ne leter dhe qe me duken teresisht "te huaja" per llogjiken time te tashme artistike ...