07 March 2009

Perralla Kalorsiake

Toni Milaqi "The Rider" (acrylic on canvas and mixed technique, 120x90 cm, 2004)

Jean Michel Basquiat eshte nje nga artistet me te vlerte amerikane te fundshekullit te 20. Punet e tij konsiderohen si perfaqesuese te neo-ekspresionizmit ne Amerike, me mjaft elemente te theksuar graffiti. Pas nje jete mjaft te veshtire si konsumues i lendeve narkotike dhe heroines, vdiq tragjikisht ne vitin 1988 (ne moshen 28 vjecare) prej nje mbidoze droge. Ajo qe bie ne sy ne pikturat e tij eshte freskia e perceptimit dhe trajtimit, por edhe perqasja primitive, e drejtperdrejte, brutale e realitetit .

Rastesisht hasa se fundmi nje nga veprat e vona te Basquiat me titull "Riding with Death", e vitit 1988. Ajo qe me entuziazmoi ishte fakti i perafrise tematike me punen time te vitit 2004 me titull "The Rider". Ndonese kendveshtrimet tona jane te ndryshme, e po ashtu edhe problematikat e trajtuara teresisht te huaja, gjithsesi konceptimi kompozicional mbetet i njejte.
Me pelqeu ky udhekryq artistik me anarkistin New York-ez, andaj ndalova per te shkruar keto radhe por edhe per t'a pershendetur keshtu ne heshtje ...

Jean Michel Basquiat "Riding with Death" (oil on canvas, 1988)